×
PRVA STRAN NOVICE INTERVENCIJE ČLANSTVO VOZILA DRUŠTVO GALERIJA ZGODOVINA
OPERATIVNA ORGANIZIRANOST
OPERATIVNA ORGANIZIRANOST MLADINA IZPOSOJA KLOPI POMAGAJ GASILCEM (DOHODNINA) KONTAKT
Prva stran / Društvo / Operativna organiziranost

PGD Sostro je na podlagi požarne ogroženosti razporejeno v II. kategorijo, to pomeni, da moramo imeti poleg ustrezne strojne opreme tudi 23 operativno opremljenih gasilcev. Na našem operativnem območju imamo opravka s požari na stanovanjskih objektih, gospodarskih poslopjih, travniškimi požari, pa tudi z gozdnimi požari. Obvestilo o intervenciji lahko pride do nas na več načinov, po telefonu, pozivniku ali z daljinskim vklopom sirene iz centra za obveščanje.V društvu pa imamo tudi izdelan razpored moštva po vozilih, kjer vsak ve kaj je njegova naloga oziroma za kaj je zadolžen. Za morebitne intervencije se usposabljamo na tečajih, ki jih organizira Gasilska Zveza Ljubljana, poleg tega pa izvajamo tudi taktične vaje znotraj PGD Sostro, to se pravi na domačem okolišu. Tako operativci spoznavajo ogroženost domačega okolja, poleg tega pa pridobivajo na izkušnjah, ki nam bodo pomagale v pravi intervenciji. Sodelujemo pa tudi na vseh sektorskih vajah.

Vas Sostro in s tem tudi prostovoljno gasilsko društvo Sostro ležita kot zadnja vas ljubljanske ravnine na desnem bregu Ljubljanice na jugovzhodnem delu mesta Ljubljane in spada pod sektor Vzhod. Naš požarni rajon se razteza od Urha in zajema naselje Dobrunje do vzhodne ljubljanske obvoznice, nato poteka po levi strani Litijske ceste do Papirnice Vevče, kjer mejimo z gasilskim društvom Zg. Kašelj. Tu se linija drži reke Ljubljanice do kašeljskega mostu pod Debnim vrhom, potem pa zavije na Debni vrh, kjer je meja z gasilskim društvom Zalog- Sp. Kašelj, nadalje meja poteka po grebenu do začetka vasi Javor. Tu mejimo z PGD Lipoglav in Prežganje. Nato linija poteka ob robu Pugleda do Podlipoglava v Šentpavel, po grebenu Marječka, kjer zajame vas Podmolnik in se konča na Urhu, kjer poteka meja s PGD Bizovik.

Pomen PGD Sostro pa ni samo v požarni varnosti, ampak ima tudi širši družben pomen. Kot nepolitična organizacija združuje tako vse ljudi, ki želijo nesebično pomagati sočloveku v stiski. Pomoč ob poplavah, gašenju požarov ali pa razvoz pitne vode ob sušnih obdobjih so le del dobrobiti, ki jih društvo zagotavlja. Gasilci se že kar nekaj let udeležujemo tudi ekoloških akcij, kot je recimo odstranjevanje odpadkov, pobiranje smeti po gozdovih, čiščenje potokov in studencev.

Ker pa se v gasilski tehniki uporablja vse več opreme, ki je povezana s hidravličnimi in pnevmatskimi komponentami, ravno tako pa se zahteva vedno več poznavanja računalniških znanj, imamo v našem društvu člane, ki so strokovnjaki za ta področja in tako lahko hitro rešijo probleme, ki nastanejo, usluge pa nudimo tudi drugim društvom.

V našem društvu veliko pozornost posvečamo tudi delu z mladino, ker vemo da so to naši nasledniki. Združevanje mladine že v rosnih letih, ponuditi odgovornost, vcepiti požrtvovalnost in željo pomagati sočloveku, so poglavitne naloge. Pridobivanje vseh teh lastnosti v rosnih letih so lahko človeku vodilo za vse življenje.

PGD Sostro
+386 1 5429 733 - info.sostro@gzl.si
Predsednik: Matjaž Mihelič
+386 31 374 244 - predsednik.sostro@gzl.si
Poveljnik: Marko Golubič
+386 40 192 153 - poveljnik.sostro@gzl.si
© 1920 - 2024 PGD Sostro. Vse pravice pridržane.
ELS Aplikacije, Računalniško programiranje, Luka Elsner s.p.